工廈變垂直農場及餐廳 天台種菜 樓下奉客
2013年09月23日
「既然願意畀上萬蚊去買個名牌手袋,點解唔願意畀多少少錢,去買有機辣椒呢?」香港雖是彈丸之地,但物質不缺,飽嚐各地珍饈之際,你曾否想起食材的價值?曾是藝術工作者的張弛,因對大自然的渴求踏足農業,去年於粉嶺工業區建立垂直農場,天台種菜直供樓下餐廳,推廣「Farm to table」品嚐最原始食材,「城市人如果同食物建立關係,對待食物嘅態度會完全唔同」。
張弛在城市長大,不愛它堆砌造作,與大自然節奏疏離。走進鄉郊,由一個番茄算起,「花好多時間認識土地、培養種子,你會覺得個番茄唔係街市隨便買返嚟,食物同你嘅關係唔再一樣」。他深信,只有讓「缺綠」的城市人了解食物,才能改變他們對待食物的價值觀,而城市農場的成功正是契機。
以公平貿易價錢入貨
年多前他與拍檔李維恩同組IPC++ Foodlab,粉嶺安樂街七層高的工業大廈化身垂直農場,天台種滿香草、沙律菜和小麥等較少本地貨源的食材,六樓則有養菇場,利用空調系統及霧化設備等模仿亞馬遜森林氣候,養殖全港獨家的「巴西蘑菇」姬松茸。食材收成後,即直接運到地下餐廳入饌,不時不食,一碟意大利粉價錢約70元。張弛亦會在錦田、元朗及馬屎埔村的菜場挑選新鮮蔬菜,最遠僅11公里,且以公平貿易價錢入貨,尊重農夫心血。訪問當天的Today's Salad便用上新鮮粟米芯和沙律菜,「呢度畀城市人有機會感受最自然嘅味道」。
「食物最好嘅時候,就係剛剛出產,味道好有個性」。近年他努力推廣Farm to table,將食物種植地與食用環境拉到最近,保持食物的最佳狀態,「美國沙律菜本身可能好靚,但運到嚟香港離開農場太耐,無可避免要做一啲加工、防腐」。
張弛不諱言,Farm to table暫時很難在港大規模實行,「生活節奏太快,競爭大,普通一間餐廳淨係追租金都唔掂,好難要求佢額外做好多工夫」,價錢較高亦是有機食材的障礙。他說,想讓農業在城市裏找到生存機會,惟有市民願意付出多一點,支持農夫維持「尊嚴種植」。
(資料來源:蘋果日報2013年9月21日)